Slide8
Slide5
Slide4
Slide1

Spare s kuglom za strike

Postoje dvije situacije kada je spare moguće igrati s kuglom za strike. Prva je da su vam uvjeti i mazanje u centru dovoljno poznati da možete čunjeve koji se nalaze lijevo gađati s kuglom sa strike, a druga je kada je određene pozicije čunjeva lakše pogoditi s kuglom za strike.

POZNATI UVJETI

Kada poznate mazanje u bowling centru možete mu prilagoditi i svoju spare igru. Tako s kuglom za strike možete gađati čunjeve na lijevoj strani čunjskog postolja. To su čunjevi 2, 4, 7 i 8, a možemo im pridodati i čunjeve 1 i 5, te sve kombinacije s ovim čunjevima. I ovdje poznajemo 2 situacije, i to ako je mazanje jednake dužine cijelom širinom staze ili su rubovi suhlji od sredine staze.

Ako je mazanje jednake dužine cijelom širinom staze onda se rade iste korekcije početne pozicije i letvice koju gađamo i to na način da se pomičemo 2 letvice u lijevo za svaki čunj koji gađamo. Prvo je potrebno utvrditi početnu poziciju za strike, i od te pozicije se pomičemo u lijevo 2-4-6 letvica i gađamo 2-4-6 letvica lijevo od mete za strike za čunjeve 2, 4 i 7 (paralelni pomak).

Ukoliko su rubovi suhlji od sredine staze radimo samo korekciju početne pozicije i to na način da se pomičemo u desno po 2 letvice za svaki čunj koji gađamo. Prvo je potrebno utvrditi početnu poziciju za strike, i od te pozicije se pomičemo u desno 2-4-6 letvica za čunjeve 2, 4 i 7 i pritom gađamo istu metu kao i za strike (dijagonalni pomak).

Ovaj način gađanja spare-a je razvijen kod igrača koji redovito igraju u istom centru u istim uvjetima te su oni tim uvjetima prilagodili svoju spare igru i nije preporučljiv igračima koji često igraju u različitim centrima u drugačijim uvjetima.

POZICIJE KOJE JE LAKŠE SRUŠITI KUGLOM ZA STRIKE

Ako kuglu za strike bacimo s rotacijom lakše ćemo pogoditi nekoliko pozicija čunjeva. Prije svega to su pozicije kada je jedan čunj ispred drugoga. Ove pozicije gađamo s rotacijom iz razloga da si povećamo kut pod kojim pogađamo čunjeve i time si uvećamo šanse za spare.

spare-s-hookom

Pozicijama 2-8 i 3-9 možemo pridodati i onu 1-5 koja i nije tako česta. Tako da uz pozicije na slici gore kuglom za strike možemo gađati još i 2-4-8, 2-4-7-8, 3-6-9, 3-6-9-10, 1-2-5, 1-3-5 ili 1-2-3-5.

I neke split-ove je lakše pogoditi s kugom za strike. Tako je dešnjacima lakše pogoditi 2-7, 5-7 ili 4-5-7, a ljevacima 3-10, 5-10 ili 5-6-10 jer se povećanjem kuta pod kojim kugla udara u čunjeve povećava vjerojatnost za spare.

SOCIAL BOOKMARKS

Kontaktirajte nas

Bowling klub Nomad

Vladimira Nazora 5
HR 47240 Slunj
Tel: +385 47 777 348
Mobitel: +385 98 247 051
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BK NOMAD tumb