Slide8
Slide5
Slide4
Slide1

Važnost spare-a u igri

U čemu je važnost pogađanja spare-a? Pa već po samoj definiciji bowling je igra u kojoj je bitno 10 čunjeva srušiti iz 2 hica. Lijepo je imati puno strike-ova, ali promašeni spare ili maksimum iz splita će vam uvijek nedostajati. Pogađanje spare-ova je prvi korak da bi postali dobar igrač. Kroz nekoliko članaka približit ćemo vam različite spare sisteme ne bi li vam pomogli da postanete uspješniji u tom segmentu igre, a sve ćemo obuhvatiti i jednim praktičnim seminarom krajem travnja.

razlika-spare-no-spare

Ako niste zadovoljni svojim trenutnim prosjekom vrijeme je da poradite na spare igri. Kada budete sposobni pogoditi sve spare-ove u jednoj igri zasigurno ćete svaki put moći pobijediti svoje protivnike. Dobri spare igrači imaju više povjerenja u sebe te samim time pogađaju i više strike-ova. Za početnike (a u Hrvatskoj to je 90% igrača) teorija je vrlo jednostavna po pitanju spare-a i može se svesti na 4 bitne točke

1. SPARE KUGLA

Za sigurnu spare igru potrebna je spare kugla. Spare kugle su najčešće plastične kugle. Pod tim se misli da im je vanjski ovoj od plastike. Jezgra im je okrugla bez ikakvog utega. Plastične kugle puno manje reagiraju u kontaktu sa suhom podlogom te zbog toga idu ravnije od ostalih kugli.

Zašto ne gađati spare s rotacijom ili strike kuglom? Vrlo je jednostavno, ako igrate u različitim bowling centrima na različitim mazanjima potrebna vam je jednostavna i uvijek primjenjiva spare igra. Ako igrate s rotacijom to nije slučaj jer kugla vam se neće jednako ponašati na kratkim i dugim mazanjima, na sportskim ili house mazanjima i zbog toga ćete uvijek morati prilagođavati svoj početni položaj za čišćenje uvjetima koji su u centru taj dan. Igrajući ravno sa spare kuglom nećete imati taj problem.

2. OPUŠTEN ZGLOB

Da bi kugla išla ravno potrebno je i ispraviti zglob, a to je najlakše izvesti opuštanjem zgloba kod izbačaja kugle. Kugla će u tom slučaju najmanje rotirati i najmanje će skrenuti. Položaj prstiju i palca na kugli bi trebao biti prema 12 sati tijekom cijelog hica.

ravni-izbacaj

3. CILJAMO UVIJEK NAJBLIŽI ČUNJ

Bez obzira koliko nam čunjeva stoji uvijek ciljamo najbliži čunj, odnosno gađanje bilo koje pozicije svodimo na gađanje jednog čunja. Čunj ciljamo direktno preko strelice koju gađamo. Ukoliko nam stoje desni čunjevi pomičemo se lijevo na zaletištu, odnosno ukoliko stoje lijevi pomičemo se desno te ih gađamo dijagonalno.

spare-pojedinac

4. RAZMISLI, NE ŽURI

Vrlo bitno za pogađanje spare-ova je ne srljati i razmisliti prije nego bacimo kuglu. Potrebno je stati na dobro mjesto, izvesti opušten hitac, ne žuriti i pogoditi željenu strelicu. U pripremi za spare nema mjesta za ljutnju zbog prijašnjeg hica.

 

SP

SOCIAL BOOKMARKS

Kontaktirajte nas

Bowling klub Nomad

Vladimira Nazora 5
HR 47240 Slunj
Tel: +385 47 777 348
Mobitel: +385 98 247 051
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BK NOMAD tumb