Slide8
Slide5
Slide4
Slide1

Vrste površina kugli (coverstock)

Površina kugle je vanjski omotač kugle. Reakcija kugle ovisi 70% o njenoj površini, a 30% o njenoj jezgri. Razumijevanje kako će koja kugla reagirati na kojem mazanju pomaže igračima u situacijama kada treba izabrati pravu kuglu. Postoje 4 osnovna tipa kugli prema vrsti njihove površine: plastične, uretanske, reaktivne i čestične.

ball-reactions

Očekivane reakcije kugli različitih površina

Plastične kugle (Polyester/Plastic) pojavile su se u 60-im godinama prošlog stoljeća. One ne skreću puno i vrlo su izdržljive. Izdržljivost im dolazi od vrlo tvrde površine otporne na trenje. Zbog toga se one koriste kao 'house' kugle, kupuju ih skoro svi početnici kao prve kugle koje će si nabaviti, a natjecatelji ih koriste uglavnom za čišćenje ili kada su staze vrlo suhe.

Uretanske kugle (Urethane) nastale su 1970-ih kada su proizvođači bowling opreme eksperimentirali ne bi li proizveli kuglu mekše površine koja će više skretati. Kao rezultat napravili su kuglu od poliuretanskog materijala čije se kretanje lako može kontrolirati.

UrethaneCoverstock

Presjek uretanske površine kugle

Reaktivne kugle (Reactive) pojavile su se ranih 90-ih godina 20-og stoljeća kada su proizvođači kugli počeli dodavati čestice smole u uretanske površine kugli. Smola je te kugle činila ljepljivijima od uretanskih i one su bolje skretale. Popratni efekt stavljanja smole u uretansku površinu je taj da je kugla počela upijati više ulja. Reaktivne kugle imaju veću sposobnost klizanja kroz ulje i veću mogućnost skretanja kada dođu na suhi dio staze. One su prvi izbor većini iskusnih igrača na gotovo svim uvjetima na stazi.

Postoje 3 vrste reaktivnih kugli: sjajne, matirane i hibridne.

Sjajne (Pearl) kugle imaju u svojoj površini mljevene listiće tinjaca koji ispunjavaju pore te omogućuju kugli da duže ide ravno u suhim uvjetima nakon čega imaju brzu i jaku reakciju. Matirane (Solid) kugle imaju velik broj mikroskopskih reaktivnih pora i one ne klize predugo kroz ulje već rano počinju skretati te se zato koriste u uvjetima s više ulja na stazi. Hibridne (Hybrid) kugle su kombinacija u kojoj je izvučeno ono najbolje od matiranih i sjajnih kugli - početak skretanja na sredini staze i snažna reakcija na suhom dijelu staze.

ReactiveCoverstock

Presjek reaktivne površine kugle

Čestične kugle (Particle) su nastale iz potrebe iskusnijih igrača za kuglama koje bi imale smireniju reakciju i veću mogućnost kontrole poput uretanskih kugli, a opet snažnim poput reaktivnih. Tako su proizvođači dodali sitne čestice keramike i stakla u smolom obogaćene poliuretanske površine. Nove teksture omogućuju bolju kontrolu kugle koja kontinuirano skreće i snažno reagira kad siđe s ulja na suhi dio staze (backend). Ove kugle imaju puno veći potencijal za skretanje od svih drugih kugli. Zbog tog potencijala one se uglavnom koriste u situacijama kada je na stazi puno ulja.

ParticleCoverstock

Presjeci čestične površine kugle

SOCIAL BOOKMARKS

Kontaktirajte nas

Bowling klub Nomad

Vladimira Nazora 5
HR 47240 Slunj
Tel: +385 47 777 348
Mobitel: +385 98 247 051
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

BK NOMAD tumb